Måneskin – rock n roll grupa koja je pokorila Evropu

0

 Dan kada je glam rock postao priča broj jedan 

Nekako preko reda za kartu koja vodi do naše čuvene rubrike Predstavljanje, ubacila se mlada italijanska grupa Måneskin. Jasno, sve je to zbog smrdljive Evrovizije… biće prva pomisao svakog ko ovo čita. Međutim, redakciji našeg sajta ova grupa zapala je za oko nešto ranije. Ko hoće neka veruje, ko neće ne mora. Ovde pričamo o rock muzici a ovi momci i jedna devojka su se na pomenutom takmičenju pokazali u najboljem svetlu i našem žanru dali ono što mu je bilo preko potrebno i za čime konstantno vapi. Baš o ovakvim sličnim temama  smo i pričali u epizodi podkasta Da li je rock mrtav? 

Grupu Måneskin čine Damiano (vokal), Victoria (bas gitara), Thomas (gitara) i Ethan (bubnjevi). Radi se o vrlo mladom bendu koji se okupio tamo negde 2016.godine još za vreme srednjoškolskih dana. Dolaze iz glavnog grada Italije i  nije još uvek poznato da li navijaju za Lazio ili Romu. Ono što se pak zna, to je da se grupa nije libila da učestvuje i na mnogim drugim događajima takmičarskog karaktera poput X Factor (2017) i Sanremo (2021) gde su i osvojili prvo mesto. I to sa sve čuvenim Ibrom.

Što se tiče diskografije grupa se može pohvaliti EP izdanjem Chosen iz 2017. godine a potom i albumom Il Ballo Della Vita iz 2018 koji je dostigao tri puta platinasti tiraž po italijanskim merenjima. Najnoviji album Teatro D’Ira izbacili su u martu ove godine i sa njega i dolazi pobednička pesma Ziti e buoni. 

Ime grupe ispisano je na danskom jeziku s obzirom da basistikinja grupe vuče korene iz ove skadninavske zemlje i znači – Mesečina ili ti Moonlight. Stilski gledano bend kombinuje razne muzičke elemente koji idu od classic rock-a preko, glam rock revajvla a sve to zajedno preliveno uticajem punk-rock-a, funk-a, stoner-aa pa čak i rep-a. Sve to povezano je sirovim energičnim nastupima i čuvenom italijanskom estetikom, što gupu i čini izuzetno unikatnom. Plus još i pevaju na svom jeziku.

Sve u svemu , Måneskin su jedna mlada, energična, esktravagantna, kontraverzna (imamo i incident sa šmrkanjem) i po svemu neskavidašnja grupa. Generalno se uklapaju u ceo taj classic rock revival koji je prisutan poslednjih godina. Njihova pobeda i pored toga što je pre svega lična, pripada i svima nama, jer su generalno ovim činom učinili veliku stvar za rock n roll uopšte. Predstavili su rock muziku na jedini mogući način, baš onako kako treba – drsko i bez komporimisa; udarcem ispod kaiša. Što se samog takmičenja tiče, kao što smo rekli, voleli ga ili ne (mi ga preziremo), ponekad se mora igrati i prljavo kako bi se uzeli bodovi. Zahvaljujući ovim mladim ljudima i naravno publici, rock n roll je ponovo na naslovnim stranama medija i to je ono što je najbitnije. Podedio je rock, pobedio je kvalitet! To se ne dešava baš tako često, zar ne?  Da li će se iz svega toga iznedriti nešto više, ostaje da se vidi. 

Za kraj, još jednom bravo za ove mlade ljude. Lepo je bilo videti njihovu iskrenu radost nakon trenutka kada su shvatili da su pobedili. Lepo je bilo videti bubnjara kako diže pehar kao da je osvojio Skudeto. Bravo i za Italiju koja zna da ceni prave stvari. Još kad bi uzeli ovaj nadolazeći EURO pa da slavimo i to! 

P.S. Fala svetom Judasu da one naše nisu prošle bolje

Autor: JP i redakcija JRS

Share To The World

Оставите одговор