Ko su vodeći pevači današnjice i da li hard rock i dalje ima velike forntmene? (lista)

„Brate, ovaj više ne može da peva, glas mu je skroz otišo“. Ništa živo ne može da izvuče. Samo stoji na bini i ne pomera se. Auuu al se ovaj ugojio… Spuštaju mu štim za tri i po stepena da bi pesme na nešto zvučale. Ovaj peva na plejbek….“ 

Koliko puta ste čuli ovako nešto u razgovorima sa ljudima kada je reč o pevačima poznatih bendova? Verovatno mnogo, jer prosto, to je jednostavno tako. Postoji jedan deo pevača najvećih i najpoznatijih rock i hard rock bendova koji su jednostavno zašli u određene godine i više nisu ni na 20% tog nekog nivoa na kojem su bili u svom „vremenu“. 

Takvo stanje stvari može dovesti u zabludu da na trenutnoj sceni više nema kasvetnih frontmena pevača, koji glasovno mogu da izvuku, reicmo, makar ono što su otpevali u studiju. Danas je široko rasprostranjeno mišljenje da prosto nema pevača sa mladalačkom snagom, harizmom i mogućnošću da se publici dopadnu „na prvu loptu“, kao što su to nekada činili velikani ove muzike. E, tu je greška! Ima ih, samo za njih možda niste, čuli. Zato je Junkyard uvek tu da vam predstavi jednu jedinstvenu listu trenutno vodećih hard rock frontmena/pevača na scetskoj sceni. 

Ogradili smo se na bendove koji se mogu svrstati u hard rock, čisto da lista ne bi bila beskonačno duga. Takođe, ovo nije rang-lista, tako da je redosled imena na njoj nebitan. Treće, naravno da postoji još mnogo drugih kojih na ovoj listi nema, ali jednostavno ovo je naš izbor, lista je informativnog i zabavnog karaktera,.

Dakle tražimo frontmene/pevače koji: pevaju uživo isto kao i na snimcima, imaju harizmu, izgled, imidž, jesu frontmeni u pravom smislu te reči – narodski rečeno tražimo pevače mlađe generacije kao što su nekada bili Steven Tyler, Axl Rose, David Coverdale, Jani Lane, David Lee Roth, Sebastian Bach, Tamie Downe, Phil Lewis, Joe Elliot, Jon Bon Jovi i mnogi drugi. 

 

1. Danny Rexon (Crazy Lixx)

Frontmen grupe Crazy Lixx, tekstopisac i porducent, osnovao je ovaj švedski bend 2002.godine zajedno sa gitaristom Vic Zinom (koji je kasnije prešao u Hardcore Superstar), i od tada uspešno predvodi ovaj glam metal sastav. Na sedam albuma koliko je grupa Crazy Lixx izbacila, dokazao je svoj kvalitet i neverovatne glasovne sposobnosti u bezbroj situacija. Jedna od njih bila je na poslednjem Monsterst Of Rock Cruise festivalu u februaru ove godine, na kojem su Crazy Lixx prosto zapalili američku publiku. A zapalili su i naš Junkyard albumometarski radar sa svojim poslednjim izdanjem Street Lethal.  Osim magičnog glasa, Danny je kao što rekosmo i tekstopisac (zapravo pesmopisac, ali srpski jezik iz nekog razloga nema ovu reč u svom vokabularu), i to za bendove iz Frontiers music sa kojim Crazy Lixx imaju uspešnu saradnju još od 2009.godine.

 

2. Erik Grönwall (Skid Row)

 

 

Vest da je ovaj tridesetčetvorogodišnji Šveđanin postao novi pevač grupe Skid Row je sada već daleka prošlost. Bez obzira što smo je dobili pre svega nekoliko dana. Tako to ide danas. Novi singl The Gang Is All Here i prvi nastup u Las Vegasu dokazali su da je Erik prošao svoje vatreno krštenje i definitivno zacementirao svoju novu poziciju, bar na neko vreme. Svetska hard rock scena je prosto poludela za novom pesmom i čini se da sve to nekako došlo zasluženo. Četiri albuma sa grupom HEAT i vreme provedeno u bendu (od 2010. do 2020), pobeda na švedskom takmičenju Idol 2009.godine i rad sa power metal projektom New Horizon, definitivno su mu dali kvalifikacije da postane član nekada velikog a trenutno posrnulog Skid Row-a (što će se sada nadamo se promeniti). Mora se odati počast i Rachel Bolan-u, koji je u stilu Maldinija uvideo mogućnost dovođenja slobodno igrača sa transfer tržišta. Pravi potez u svakom slučaju! Samo neka ova saradnja potraje! Valja pomenuti i to da se Erik već neko vreme bori i sa bolešću akutne limfocitne leukemije.

 

 
3. Kenny Lackremo (HEAT)
 

 

 

Bilo bi bezveze pominjati švedsku grupu HEAT (opet ti Šveđani, a tek će ih biti) na ovoj listi, a ne pomenuti sadašnjeg pevača ovog benda Kenny Lackremo-a koji je zamenio prethodno opisanog Erik-a, koji je pak zamenio Kenny-a te davne 2010.godine.  Anđeoski visok i precizan glas koji krasi ovog momka jedan je od glavnih tajnih sastojaka grupe HEAT, koja je eto imala dvojicu zaista vrhunskih pevača u toku svog ne tako dugog postojanja. Grupa trenutno radi na  sedmom albumu a nastupali su na pomenutom Monsters Of Rock Cruise festu ove godine, gde su kao i Crazy Lixx zapalili Amerikance. U line-up zajedno sa starijim i istrošenijim bendovima iz 80-ih, ovi mladi zvuče kao preko potrebno osveženje. 
 

 

 

 
 
4. Olliver Twisted (Reckless Love)
 

 

 

 
Sledeći frontmen sa ove naše list dolazi iz Finske i to iz benda Reckless Love, koji je osnovan 2001.godine i koji od samog početka predvodi Olli Herman poznatiji kao Olliver Twisted. Sa nešto prljavijim glasom i sleazerskim imidžom Ollie je bez premca  jedan od vodećih finskih  hard rock, odnosno sleaze-glam pevača u ovom trenutku. Jedno vreme je čak predvodio i švedske sleaze velikane Crashdiet na albumu The Unattractive Revolution (2007) zamenivši tada originalnog pevača ovog benda Dave Leppard-a. Sa svojom matičnom grupom Reckless Love izbacio je pet sjajnih albuma među kojima je i ovaj poslednji iz marta 2022.godine pod nazivom Turborider
 

 

 

 

 
5. Gabriel Keyes (Crashdiet)
 

 

 

 
Kad smo već kod grupe Crashdiet, ovu listu ne smemo ostaviti bez njihovog trenutnog pevača, mlađanog Gabriel Keyes-a, koji je verovali ili ne zamenio čak tri fantastična vokala i frontmena koji su prošli kroz ovaj bend. Prvi pevač benda i njegov osnivač Dave Leppard izvršio je samoubistvo 2006.godine u sovjoj 25.godini života. Drugog po redu smo vam već predstavili, dok je treći Simon Cruz u grupi proveo vreme od 2009. do 2015.godine i snimio dva albuma. A šta je sa ovim poslednjim? Gabriel u bend dolazi 2019.godine i snima album Rust In Peace koji je vašim glasovima zauzeo visoko drugo mesto u odabiru za najbolje albume te godine. Objektivno gledano momak je imao izuzetno težak zadatak kada je došao u ovaj bend. Trebalo je ispuniti sva ta velika očekivanja i održati kvalitet koji su njegovi prethodnici zacementirali. Čini se da je uspeo u tome. Rust In Peace je prošao uspešno dok se novi album očekuje  kasnije ove godine. 
 

 

 

 
5. Jocke Berg (Hardcore Superstar)
 

 

 

 
Još jedan frontmen koji dolazi iz još jednog švedskog sleaze-glam benda, jednog od najvećih u svakom pogledu, je i Jocke Berg, pevač grupe Hardcore Superstar. Grupa je nastala 1997.godine i nakon nekoliko šejkoidnih izdanja, uspela je da se profiliše u jedan od vodećih sleaze rock bendova tadašnje švedske, a potom i svetske scene, što su uspešno održali sve do današnjih dana. Po stilu pevanja Jocke više vuče ka tom prljavom, peskovitom, sleaze maniru, poput velikana ovog žanra – Axl Rose-a ili Tamie Downe-a. Bend je upravo izbacio svoj najnoviji album Abrakadabra koji je dostupan svuda, a mi vam za ovu priliku puštamo jedan stari i vanvremenski hit ovog  benda gde možete čuti jedan od najboljhi sleaze-vokala tadašnje novije generacije bendova.
 

 

 

 
7. Patrick Stone (Budderside) 
 

 

 

 

Frontmen i vođa  losanđeleske hard rock petorke BuddersidePatrick Alan Stone u svakom mogućem smislu pripada ovoj našpj listi. Nakon pobede u borbi sa zavisnošću Patrick je predvodio grupu Aces and Eights a jedno vreme nastupao i sa bendom Adler’s Appetite. Valja pomenuti i to da je bio preporučen i grupi Velvet Revolver nakon odlaska Scott Weiland-a 2008.godine, a nakon toga je zamalo zavšrio u grupi Quiet Riot. Ipak, u svom najvećem sjaju pokazaće se upravo sa sopstvenim bendom Budderside koji je osnovao 2015.godine i koji je lično podržao niko drugo do Lemmy Kilmister sa svojom tadašnjom izdavačkom kućom. Prvi album prošao je dosta zapaženo dok je grupa na drugom izdanju Spiritual Violence praktično ekplodirala. Trenutno izbacuju singlove po sistemu singl po singl što će se na kraju i pretvoriti u najavljeni treći album. Patrick Stone svojim vokalnim i izvođačkim sposobnostima predstavlja sublimaciju dva žanra, hard rock-a i alternative/grunge-a, što je osim fantastične ekipe koju je okupio, jedan od glavnih sastojaka uspeha ove grupe koja se novim singlovima počela probijati i na samoj Bilboard plejlisti. 
 

 

 
 
 

8. Marc LaBelle (Dirty Honey)

 

 

Jedan od najmlađih bendova sa liste je i grupa Dirty Honey iz Los Anđelesa koju kao frontmen predvodi Marc LaBelle. Radi se jednom unikatnom predstavniku New Wave Classic Rock pevača, ali za razliku od nekih drugih, Marc kao i cela njegova ekipa, ne predstavljaju flagrantnu kopiju Classic Rock bendova jer pored uticaja koje od njih nesumnjivo nasleđuju, ovi momci u sebi imaju i to nešto svoje. Marc LaBelle vam se može učiniti i kao Robert Plant i kao Steven Tyler, ali preciznije bi bilo reći da se radi o nadograđenoj kombinaciji ovih velikana. Bend je izdao do sada samo jedan album iz 2021.godine i trenutno je najtraženija mlada rock grupa u Americi (otvarali su za velike bendove a trenutno su na sopstvenoj turneji). Njihov EP iz 2019.godine se čak našao i na Bilboard top listi dok još nisu ni imali izdavačku kuću, što je za svaku pohvalu i što je definitivno pokazalo da se radi o bendu koji će tek pokoriti RnR svet.
 

 

 
9. Dino Jelušić (Whitesnake, Dirty Shirley)
 
 
 
Na našoj listi našao se i momak sa takozvanih naših prostora, tačnije iz Hrvatske, što je složićete se stvarno neverovatno. Međutim, kada se malo upoznate sa dosadašnjim radom ovog momka, biće vam potpuno jasno kako i zbog čega pored njegovog imena stoji ime grupe Whitesnake. Dino je karijeru počeo solo ali je tokom godina sarađivao sa mnogim svetskim velikanima. Izdvojili bi smo i njegov bend Animal Drive, saradnju sa grupom Trans-Siberian Orchestra kao album koji je snimio sa nekadašnjim gitaristom grupe Dokken George Lynch-om pod imenom Dirty Shirley. Kakvu će ulogu imati u grupi Whitesnake, ostaje da se vidi kada bend krene na najavljenu turneju.
 
 
 
10. Archie Cruz (Santa Cruz)
 

 

 

Alfa i omega finske sleaze metal grupe Santa Cruz, predstavnik je nove generacije jedne posebne vrste frontmena – frontmena kod kojih je gitara sastavni deo njihovog prisustva na bini. Dakle nešto u stilu Dave Mustaine-a, James Hetfield-a ili recimo Kurt Cobain-a. Pored prvoklasnog sleazerskog glasa Archie se može pohvaliti i veoma zavidnim šrederskim sposobnostima na gitari što ujedno i karakteriše unikatni zvuk kojim su Santa Cruz tokom prethodne decenije osvajali fanove širom sveta. Od rodne Finske pa sve do najvećeg centra rock moći – SAD. Četiri uspešna albuma u karijeri, problemi sa „personalitijem“ samog Archie-a (što je priznaćete sastavni deo ličnosti većine najvećih frontmena), nisu nimalo narušili ogromna iščekivanja već pomenutog petog album koji izlazi kasnije ove godine. 
 

 

 

 
 
11. Hennes Kett (Shiraz Lane) 
 

 

 

 
Prvi od dva Hennes-a sa ove naše liste dolazi iz Finske takođe i to iz grupe Shiraz Lane, koja sasvim siguno nije u dovoljnoj meri poznata na našim prostorima. Ipak, to nas ne sprečava da ovog vrsnog pevača ubacimo na ovu listu. Na kraju krajeva, ako ste pratili naš onda nema nikakvih problema, jer smo o ovoj grupi već pisali. Radi se o dosta mladom bendu i samim tim i mladim muzičarima, tako da slobodno možemo reći da njihovo vreme tek dolazi. Do sada su izbacili dva albuma i jedan EP, a Hennes Kett pokazao je sav raskoš svog pevačkog talenta na gotovo svakom od njih, pa tako i u pesmi Harder To Breath koja je završila i na popularnoj video igrici Wreckfest, što je jedan od najvećih uspeha bendova pored pobede na jednom fisnkom festivalu. Momak koga definitivno treba zapamtiti, kao i samu grupu Shiraz Lane
 

 

 

 
12. Hennes Braun (Kissin Dynamite)
 

 

 

Drugi Hennes sa ove liste dolazi iz nemačkog hard rock benda Kissin Dynamite, koji je početkom godine izbacio i novi album Not The End Of The Road i to im je sedmo izdanje u karijeri. Čak sedmo, a sigurno većina vas nije ni čula za ovu hard rock grupu iz jednog malog nemačkog mesta u Baden- Virtenbergu. Da su Nemci oduvek imali dobre rock i metal pevači govore u prilog mnogi velikani ovog žanra koji dolaze iz te zemlje poput Udo-a, Klaus Mein-a ili Andi Deris-a. Hennes Braun je sublimacija svega toga u jednom sa potrebnom mladalačkom energijom i nekom novom harizmom. Odnosno, svega onog najboljeg što je nemačka hard n heavy scena donela rock n roll zvuku tokom godina.
 

 

 

 
13. Nathan James (Inglorious)
 

 

 

 

 
Kakva bi to rock lista bila a da nemamo bar jednog Engleza? Nathan James iz hard rock grupe Inglorious je upravo čovek za ovo naše predstavljanje. Kao i nekolicina drugih sa ove liste, svoju muzičku karijeru započeo je u jednom rijaliti pevačkom programu. Nije to ništa strašno, kao što se da videti. Takvo je danas  vreme i to ne umanjuje talenat koji pevači sa ove liste imaju. Britanska scena, kao jedna od dve vodeće, je uvek imala velike pevače i frontmene. Da ih sada ne pominjemo sve ali recimo ako vam fali neki novi David Coverdale ili Ian Gillan, koji može da stoji na bini i otpeva sve kako treba, onda je  ovaj tridesetčetvorogodišnjak, Nathan James, definitivno čovek za vas. Uzgred, i dva albuma koja smo recenzirali, od ukupno četiri koliko su izbacili, govori u prilog tome da se ovde radi o grupi koju ne bi ste smeli da propustite.
 

 

 

Kao što smo rekli, ova lista mogla bi ići u nedogled, tako da negde moramo da stanemo. Ovoj listi bi se svakako mogli dodati i mnogi drugi poput Ronnie Romero, Eric C Jayk (Wildstreet), Lizzy DeVine (The Cruel Intentions), Vicky White (Bloody Heels), Wolfgang Van Halen…. Sve u svemu, odgovor na pitanje koje smo postavili na početku, da li i dalje velikih frontmena u rock muzici?; očekujemo da čujemo od vas!  
Share To The World