OTKRIVENA VELIKA 80’s TAJNA – ko je gitarista sa fotografije sa Tawny Kitaen

0

Ma kako ga zvali – 80’s rock, 80’s metal, glam metal, hair metal – jedno je sigurno: bio je to ne samo muzički žanr i pravac već i pokret, način života, stil i obeležje jednog vremena. Devedesete su ga gurnule u ilegalu ali on je nastavio da živi. Pritajen, čekao je strpljivo na svoju rezorekciju početkom 2000-ih što ga je vratilo u igru i udahnulo novi život koji traje i dan danas.

U današnje vreme, armije starih i novih fanova prepričavaju dobro poznate priče kojih ima puno, a dolaze iz vremena kad su bendovi ovog žanra harali. Pored tih “dobro poznatih”, tu su i one druge, nešto manje mejnstrim. Tu su i misterije kao i nikada do sada rešena pitanja kao što je ovo o kojem danas ovde govorimo: ko je gitarista na čuvenoj forografiji sa modelom i glumicom Tawny Kitaen? Ovo pitanje koje je kopkalo fanove svih ovih godina konačno je rešeno, ali idemo redom.

Pre svega za odgonetanje ove misterije pobrinuo se Jason Green sa podkasta Waste Some Time With Jason Green. On je u dve epizode svog podkasta zajedno sa fotografom Mark Weiss-om pokušao da pronađe o kome se zapravo radi. Pomenuti Mark Weiss, autor knjige The Decade That Rocks je inače poznati fotograf koji je radio sa svim vodećim bendovima 80-ih poput Ozzy, Motley Crue, Guns N Roses, Bon Jovi (i praktično svi drugi više ili manje poznati bendovi ovog žanra), a takođe je i čovek koji je napravio taj misetriozni set fotografija, na kojem je pored gitariste čijeg imena nije mogao da se seti (setio se nakon opsežnog istraživanja njegovog identiteta) i poznata 80s glumica, model i devojka mnogih rokera, Tawny Kitaen.

Tawny Kitaen naša publika najbolje poznaje iz spotova grupe Whitesnake sa albuma 1987 i Slip Of The Tongue i kao devojku/ženu samog Coverdale-a. Međutim, treba napomenuti da je osim sa WS sarađivala i sa grupom Ratt, i to kao model na omotima EP-a iz 1983. i prvog albuma Out Of The Cellar iz 1984, a bila je u u spotu za Back For More. U to vreme bila je devojka gitariste grupe Ratt – Robin Crosby-a.

No da se vratimo na pomenutu fotrografiju i priču o njoj. Otkud sad i tu? Po rečima Weiss-a radi se o fotografijama sa seta za album grupe Twisted Sister Love Is For Suckers iz 1987.godine. Iako se vremenski poklapalo zapravo ove fotografije su nastale nevezano za sam album jer, pa, bilo je tu malo i elemenata preljube (sorry Coverdale), između Tawny i gitariste sa seta. No o tome nećemo ovde. Tawny Kitaen kao i mnoge druge devojke tog vremena. bila je neizostavni deo ove muzičke scene i samim tim je kod fanova dobila status neke vrste legende. Tawny je nažalost preminula 2021.godine u 60.godini života.

Dakle, misterija koja je kopkala fanove svih ovih godina rezultovala je stvaranje mnogih fikcija i nagađanja o kome bi moglo da bude reč. Tako su fanovi godinama nagađali da na fotografiji možda nije: Warren De Martini (Ratt), Tom Keifer (Cinderella), Brian Forsynthe (Kix), Mick Mars (Motley Crue), Izzy Stradlin (GnR), Mick Cripps (LA Guns), Brent Muscat (Faster Pussycat) i mnogi drugi. Neki su čak mislili da se radi o Joan Jett, iz očiglednih razloga….

E sad, pošto je misterija otkrivena, bilo bi glupo da vam je ovde saspemo u dve rečenice. Valjda treba dati kredit onima koji su je razotkrili. Tako da ako želite da saznate o kome je reč, pogledajte samu epizodu podkasta i saznajte. Ovde ćemo dati samo mali hint. Od 32.minuta epizode Jason-u i Mark-u se pridružuju i gitarista grupe Smashed Gladys Bart Lewis i pevač grupe The Throbs Ronnie Sweetheart koji su pomogli u otkrivanju identiteta crnokosog gitaroša. Oba ova benda dolaze sa njujorške 80s rock scene…

Bacite pogled, priča je stvarno zanimljiva a uz to moći ćete da vidite mnoštvo fotografija iz kolekcije Weiss-a koje se odnose na celu stvar.

Share To The World

Оставите одговор